Hyppää sisältöön
Etusivu / Keho / Lapsen itsetunnon tukeminen

Lapsen itsetunnon tukeminen

Me aikuiset voimme tehdä paljon asioita, joilla tukea lapsen itsetuntoa. Hyvä itsetunto auttaa lasta selviytymään haasteellisista tilanteista. Se suojaa myös lasta ja nuorta syrjäytymiseltä tai riskikäyttäytymiseltä.

Neuvokas perhe -tiimi
Julkaistu 14.1.2020
Päivitetty 6.2.2023

Usko lapseen. Nosta esiin lapsen osaaminen, yrittäminen ja se missä lapsi on hyvä. Tapahtui mitä tahansa, osoita että tästä selvitään. Luota lapseen ja hänen pärjäämiseensä ja parempien aikojen koittamiseen vaikeuksien keskelläkin! Ole läsnä lapsen arjessa. Itsetunnon haavoja ei havaitse, jollei ole paikalla ja kuulolla arjessa. Ole tavoitettavissa henkisesti ja fyysisesti!

Tue tarvittaessa. Jaa tunteita ja huolia lapsen kanssa, ja kannusta lapsen omaa pohdintaa asioiden ratkaisemiseksi. Haasteista selviäminen ja onnistuminen rakentavat itsetuntoa.

Iloitse arjesta. Arjessa kannattaa välillä jättää hyötytyöt ja keskittyä itsetuntotyöhön. Viettää pyjamapäiviä, rakentaa majoja, valloittaa lähimetsä, järjestää vitsiviikko tai voimistelu-venyttelytuokio. Ja kun lapsi touhuilee omia juttujaan tyytyväisenä tai nuori pohtii elämäänsä, anna hänen tuntea olevansa äidin silmäterä ja isänsä ylpeys. Lapsi on ainutlaatuinen, maailman paras hän! Juuri hänellä on oikeus tuntea olevansa hyvä sellaisenaan- sankari omassa elämässään. Hyvä apuväline arjen ilojen ja lapsen osaamisen kokoamiseen on Minä osaan ja onnistun -kirja.

Ole mallina itsetuntoisesta ihmisestä. Se tarkoittaa, että iloitset elämästäsi ja arvostat sitä, mitä olet. Lapset alkavat helposti kohdella itseään samalla tavoin kuin vanhemmat kohtelevat itseään: arvostaen tai vähätellen.

Ymmärrä yksilöä. Jokainen lapsi on erilainen. Jotkut ovat täysin varmoja siitä, että he ovat parhaita, tapahtui heille mitä tahansa. On myös niitä, jotka ovat epävarmoja ja tarvitsevat koko ajan vahvistusta. Jokaisella lapsella on myös erilaisia vaiheita. Älä yritä muuttaa lasta keskivertolapseksi tai muuksi kuin mitä hän on. Hyväksy temperamenttierot ja lapsen oma kehityspolku. Anna lapsen haluta, hänellä on tavoitteita ja yritystä saavuttaa asioita.

Hoida jaksamistasi. Lapsen kanssa kuljetaan käsi kädessä ylä- ja alamäkiä ja lapsella on oikeus näyttää tunteensa- myös hätä, viha ja pettymys. Nämä haasteet verottavat aikuisen jaksamista ja on tärkeä hakea omaa vahvuutta sieltä, mistä sitä tuntee saavansa.

Usko itseesi, sinä olet maailman paras vanhempi lapsellesi. Lapsi ja nuori tarvitsee vanhemmuuttasi kasvattaakseen itsetuntonsa rungon vahvaksi, saadakseen tuuheat oksat siihen ja uskaltaakseen kurkottaa korkealle.

Lue lisää: Cacciatore, Korteniemi-Poikela, Huovinen: Miten tuen lapsen ja nuoren itsetuntoa? (WSOY 2008).

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some